Abt Emo: dagtocht Noord-Groningen

cultuurvakantie | themareis Nederland

 1 dagen v.a. € 139,00

Reisnummer: NLBE02
Vervoer in comfort class-touringcar

  • Reserveer uw reis eenvoudig online en betaal na ontvangst van de bevestiging. 
  • Heeft u vragen? Bel ons op 050 - 3 123 123 

Bekijk hier de PDF over de dagtocht.

Lees hier de PDF over de reis in Frankrijk.

 

Hoogtepunten van deze reis

  • klooster van Wittewierum
  • de Punt van Reide
  • boottocht naar Ekenstein
  • de kerk van Huizinge
  • de kerk van Westeremden
  • thee in Borg Ewsum Middelstum
  • koffie in de ochtend
  • begeleiding Ynskje Penning


 
 

 In de voetsporen van abt Emo met Ynskje Penning

 

Auteur en beeldend kunstenaar Ynskje Penning:

‘Kent u abt Emo van het klooster van Wittewierum? Deze bijzondere geestelijke uit de Groningse historie reisde in de barre winter van 1211-1212 naar Rome om zijn klooster te redden uit de handen van de bisschop van Münster. Ongewild raakte hij betrokken bij de grote politieke problemen van zijn tijd. Ondanks alle tegenslagen tijdens zijn levensgevaarlijke reis zette Emo door en kreeg hij in Rome uiteindelijk gelijk. Maar op de terugweg werd de pauselijke bul gestolen. Alle moeite was voor niets geweest…’

Auteur en beeldend kunstenaar Ynskje Penning baseerde op dit bijzondere verhaal de historische thriller Emo’s Labyrint. Dit meeslepende avontuur vol intriges is gebaseerd op de kroniek die de proost en latere abt van het Nijeklooster schreef over de verwikkelingen rond zijn klooster en zijn bijzondere reis naar de Eeuwige Stad.

Tijdens deze volledig verzorgde dagtocht neemt Ynskje Penning u mee op een mooie, enerverende reis in de voetsporen van deze opmerkelijke kloostervader. We verkennen het Noord-Groningse platteland, waar abt Emo vele sporen heeft nagelaten. Natuurlijk gaat u naar Wittewierum, waar het klooster van Emo stond. Hier ziet u op de wierde een tot de verbeelding sprekend kerkhof met oude grafzerken en de kerk. De geaccidenteerde terreinen in de omgeving verraden de ligging van het voormalige kloostercomplex. Daarna reist u naar de Punt van Reide, waar de twee verdronken dorpen Westerreide en Oosterreide lagen. Een boottocht brengt ons naar het landgoed Ekenstein in Appingedam, waar we lunchen. Ook ziet u de kerk van Huizinge, waar Emo enkele jaren pastoor was. We drinken thee in borg Ewsum te Middelstum. Tenslotte bezoekt u de kerk van Westeremden, die later hoorde bij het klooster van abt Emo. Naast de kerk staat ‘de Weem’, waar de broer van Emo woonde. Al deze bijzondere plekken hebben een belangrijke rol gespeeld hebben in het leven van abt Emo. Tijdens de dag komt u meer te weten over de achtergronden van de ruzie met de bisschop van Münster en over de geleerde abt, die in Oxford, Parijs en Orléans studeerde. Ynskje Penning vertelt er levendig over!

Over de schrijfster

Ynskje Penning is naast schrijfster ook beeldend kunstenaar. Ze is afgestudeerd als historicus. Naast kinderboeken, schoolboeken en romans schrijft ze het liefst historische romans en thrillers, waarbij ze haar liefde voor geschiedenis kan combineren met het schrijversvak. Ze heeft ruim zestig titels op haar naam staan, waaronder de historische roman Stormvloed, over de ondergang van het Waddeneiland Bosch, en de historische jeugdroman Moord op het ijs, waarmee ze verschillende prijzen won.

Tip! Om de dagexcursie nog meer diepte en inhoud te geven raden wij u aan om Ynskjes leerzame en spannende boek Emo’s Labyrint van te voren te lezen.

Over Emo’s Labyrint

Deze historische thriller is gebaseerd op een eeuwenoude kroniek, nagelaten door abt Emo van Wittewierum. Schrijfster Ynskje Penning reconstrueerde het leven van deze opmerkelijke kloostervader, die in de winter van 1211-1212 naar de paus in Rome reisde om zijn klooster te redden uit handen van de bisschop van Münster. Het resultaat van deze reconstructie is een meeslepend avontuur vol intriges van een van de meest bijzondere geestelijken uit de historie van Groningen.

Korte samenvatting

In het jaar 1211 schenken de parochianen van Wierum hun kerk aan Nijeklooster. De bisschop van Munster mengt zich echter in de zaak, maakte de schenking geheel ten onrechte ongedaan, veroordeelt de proost en monniken en wil de kerk bij zijn bisdom inlijven. Proost Emo van Nijeklooster is diep verontwaardigd over zoveel onrecht. Hij reist midden in de winter naar Rome om zijn recht te gaan halen bij de paus en raakt ongewild betrokken bij de grote politieke problemen van zijn tijd, de kruistochten, de oorlog tegen de Saracenen, de strijd om de Duitse keizerskroon en de problemen rond de keizer van Constantinopel. Ondanks alle tegenslagen houdt Emo vol en krijgt in Rome uiteindelijk gelijk. Maar op de terugweg blijkt de pauselijke bul gestolen. Alle moeite is voor niets geweest en Emo stort in…

Emo’s Labyrint – Ynskje Penning

Uitgeverij Penningboek, Haren

Paperback, 464 pagina's

ISBN 978 90 816099 1 3

Prijs € 18,95